Windows 10 BIOS Açma

BIOS, ana karta bağlı ve sistemimizi başlatmaktan sorumlu yerleşik çekirdek işlemci yazılımıdır. Peki, Windows 10 BIOS açma nasıl yapılır? Windows 10 BIOS ayarlarına nasıl girilir? Hangi tuşa basılmalıdır? Yazımızı okumaya devam edin, çünkü tüm sorularınızı cevabını yazımızda açıkladık.

BIOS, tipik olarak bilgisayarımızın anahtar yongasına gömülüdür. PC işlevselliği eylemi için bir katalizör görevi görmektedir. Programlanabilir, silinebilir, salt okunur bellek (EPROM) yongasında programlanan BIOS, bilgisayar kapansa, elektrik olmasa bile verileri bu bellek yongasında tutar ve depolar. PC yeniden açıldığında aynı depolanmış verileri alır.

Bilgisayarınızı her açtığınızda BIOS, sisteme bağlı aygıtların doğru çalışıp çalışmadığını ve doğru yerde olup olmadığını belirleyen Açılışta Kendi Kendini Sınama veya POST adı verilen bir işlemden geçer. BIOS herhangi bir sorun tespit ederse, bir hata ekranı belirecek ve bir dizi bip sesi kodu duyulacaktır.

Windows 10 BIOS Ayarlarına Nasıl Girilir?

Windows 10 BIOS ayarlarına girme ihtiyacınız, BIOS güncelleme gereksinimi veya can sıkıcı bir bilgisayar hatasıyla karşılaştığınızda veya yeni yükseltilmiş bir işlemci için CPU donanımını değiştirmeniz gerektiğinde, bilgisayarınızın BIOS’una erişmeniz gerekecektir.

Windows 10 ve PC’lere sahip dizüstü bilgisayarlar, hedeflediğiniz sonuçları elde etmek için iki kolay yöntem sunarak BIOS’unuza erişmeyi, denetlemeyi ve güncellemeyi kolaylaştırır. Her iki yöntemi de inceleyelim.

Windows 10 BIOS Ayarlarını Açma

Bilgisayar başlangıç aşamasında saniyeler içerisinde POST sürecinden geçer. Bilgisayarınızın atanmış kısayol tuşuna tıklayarak POST ekranında BIOS’unuza erişebilirsiniz.

Tüm marka ve anakartlarda farklı BIOS tuşu bulunmaktadır. Aşağıdaki listeden kullandığınız bilgisayarın markasına Windows 10 BIOS açma tuşu listesini görebilirsiniz.

Lenova Windows 10 BIOS Açma Tuşu
Bilgisayarınızı başlatın. Yükleme ekranında Lenova logosu görüntülendiğinde Fn + F2 veya F2 tuşlarına seri bir şekilde basarak Lenova Windows 10 BIOS ekranına ulaşabilirsiniz.

HP Windows 10 BIOS Açma Tuşu
Bilgisayarınızı başlatın. Yükleme ekranında HP logosu görüntülendiğinde, ekran boş bir durumdayken F10 veya ESC tuşlarına seri bir şekilde basarak HP Windows 10 BIOS ekranına ulaşabilirsiniz.

Asus Windows 10 BIOS Açma Tuşu
Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Yükleme ekranında Asus logosu görüntülendiğinde peş peşe F2 veya DEL tuşlarına basın. Asus Windows 10 BIOS ayarları ekranına ulaşabilirsiniz.

Casper Windows 10 BIOS Açma Tuşu
Bilgisayarınızı kapatın veya yeniden başlatın. Casper logosu ekranınızda göründüğünde F2 tuşuna birkaç kez basın. Casper Windows 10 BIOS ayarları ekranı açılacaktır.

  1. Acer BIOS açma tuşu: F2 veya DEL
  2. ASUS BIOS açma tuşu: Tüm PC’ler için F2, anakartlar için F2 veya DEL
  3. Dell BIOS açma tuşu: F2 veya F12
  4. HP BIOS açma tuşu: ESC veya F10
  5. Lenovo BIOS açma tuşu: F2 veya Fn + F2
  6. Lenovo (Masaüstü Bilgisayarlar) BIOS açma tuşu: F1
  7. Lenovo (ThinkPads) BIOS açma tuşu: + F1 girin.
  8. MSI BIOS açma tuşu: Anakartlar ve PC’ler için DEL
  9. Microsoft Surface Tabletler: Sesi açma düğmesini basılı tutun.
  10. Menşei PC: F2
  11. Samsung BIOS açma tuşu: F2
  12. Sony BIOS açma tuşu: F1, F2 veya F3
  13. Toshiba: F2

Windows 10 BIOS açma tuşu bir çok markada F1 veya F2 tuşudur. Eski donanım bilgisayarlarda ise Ctrl + Alt + F3 veya Ctrl + Alt + INSERT tuşu veya Fn + F1 tuş kombinasyonuna basmanız gerekebilir. Windows 10 BIOS açma tuşu ön yükleme işlemi hızlı erişmek için F2 tuşuna veya başka bir tuşa basmanız gerekmektedir.

Windows 10 BIOS Nasıl Açılır?

Windows 10 BIOS Açma adımı, bilgisayarlar teknolojik olarak her zamankinden daha gelişmiş bir hale geldikçe, BIOS erişim noktalarıda farklılaşıyor. Bu yöntemde bilgisayarınızı yeniden başlatıp, herhangi bir tuşa basmanıza gerek olmadan BIOS ayarlarına girebileceksiniz.

Adım 1. Windows ayarlarınıza erişin
Windows başlat menünüze gidin ve sol panelde bulunan “Ayarlar” ı seçin. Windows ayarınıza Windows kısayol tuşlarını Windows + I kullanarak da erişebilirsiniz.

Adım 2. “Güncelleme ve güvenlik” i seçin
Bu pencerede, “Güncelle ve güvenlik” düğmesini bulmak için aşağı kaydırmanız gerekebilir.

Adım 3. “Kurtarma”  seçin

Adım 4. “Şimdi yeniden başlat” ı tıklayın
“Gelişmiş başlangıç” altında, yapılandırma veya geri yükleme için bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza izin veren bir “Şimdi yeniden başlat” düğmesi göreceksiniz.
Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra, size “Bir cihaz kullan”, “Devam”, “Bilgisayarınızı kapatın” veya “Sorun Giderme” seçeneklerini sunan özel bir menü ile karşılaşacaksınız.

Adım 5. “Sorun Giderme” yi seçin
Bu pencerede, “Gelişmiş seçenekler” i ve ardından “UEFI Donanım Yazılımı Ayarları” nı seçin. Bu, Windows 10 PC’nizde BIOS’a girmenize izin verecektir.

Adım 6. Yeniden başlatmanızı onaylayın
Bilgisayarınız Windows 8.1 veya Windows 8 çalıştırıyorsa, bu yöntemler eski işletim sisteminiz için de işe yarayacaktır.

Windows 10 BIOS Açma

Windows 10 BIOS açma işlemini UEFI yöntemi ile çok daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte UEFI, BIOS açma işlemi sırasında güçlü bir yöntem olmuştur. Klavye ve fareniz ile kontrol etme imkanı sağlamaktadır. Windows 10 BIOS açma UEFI yok uyarısı gelişmiş seçeneklerde aygıt olmadığı anlamına gelmektedir.

Windows 10 BIOS açma işlemi ile BIOS güncelleme veya donanım değişikliğini sağlayabilirsiniz.

Windows 10 BIOS Açma UEFI



Windows 10 BIOS açma işlemenin bir diğer yöntemi olan UEFI ekranına erişmek için bilgisayarınız açık konumdayken SHIFT tuşuna basılı tutarken yeniden başlat’a tıklamak olacaktır.

Windows 10 BIOS Açma Nasıl Yapılır?

Windows 10 bios ekranına ulaşmak için 2 farklı yöntem vardır. Bilgisayar markanıza göre giriş ekranında BIOS tuşuna basmak ve windows başlattan BIOS ekranına ulaşmak.

Windows 10 BIOS Nasıl Açılır?

Windows 10 işletim sisteminde BIOS ayarlarına erişek için SHIFT tuşuna basılı tutarak bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Windows 10 BIOS Açma HP, Casper ve Lenova

Windows 10 bios açma HP, Casper ve Lenova bilgisayarlarda F2, DEL, F10 ve ESC tuşlarına basarak yapabilirsiniz.

Bu makaleyi puanlayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Selam, ben SEO Uzmanı TeknoBilir. Teknobilir.com kurucusuyum.
Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu